BELYSNING

Det finnes utallige alternativ når det gjelder belysning. Her ønsker vi å presentere noe av det mest brukte og populære. Se meny til venstre for valg av belysningsløsning.

ARMATURER

Lysarmaturer forbindes som oftest med den tradisjonelle kontorbelysningen der armaturene henger fra taket. Gamle armaturer er ofte lite energivennlige og av lavere kvalitet enn nyere armaturer.
Blant fordelene med nytt lysanlegg kan neves:

  • Bedre lysutbytte med færre lyspunkter
  • Flimmerfritt lys og øyeblikkelig start
  • 50% økt levetid på lysrør
  • Ingen skiftning av startere
  • Fra 20% til 70% lavere energikostnad
  • Færre skadelige stoffer

DOWNLIGHT


Downlight er et amerikansk ord som er tatt inn i det norske språk og benevner en lyskilde montert i tak for rombelysning. I 20 år har downlight vært bestykket med lavvolt halogenpærer, med elektronisk trafo. Siden 2005 har det vært forsket mye på alternative lyskilder, og led lyspærer er nå et godt alternativ til halogen.

LED


LED står for Light Emitting Diod, noe som betyr diode som gir lys. Lyskilden fungerer ved at det føres strøm i et halvledermateriale som gjør at materialet går inn i en lavere energitilstand og avgir lys. LED utnytter mye mer av den tilførte strømmen til å produsere lys enn andre lyskilder. Dette resulterer i et mye lavere strømforbruk enn tradisjonell belysning. Levetiden på LED kan variere fra en type til en annen, men den er grovt sett ca. 20-100.000 timer. LED er ikke like følsom for rystelser som glødelamper, men levetiden avhenger av temperaturen rundt diodene. Den bør ikke bli for høy, da dette vil forkorte levetiden betraktelig. Derfor plasseres LED-dioder tett på gode varmeledere (som f.eks. aluminium) for å føre varmen vekk fra dioden. Forøvrig kan dioden plasseres luftig og åpent eller med kjøleriller dersom den er innelukket.

Som for de fleste lyskilder nå til dags kan lysfargen velges mellom dagslysfarge (ca. 5.000K-6.000K) og varmhvit (ca. 2.700K-3.000K). LED kan også leveres i ulike farger eller RGB - dvs at du kan skifte mellom de ulike fargene selv ved hjelp av en lyskontroller.

Rent fysisk er en lysdiode mye mindre lyskilde enn alternativene. Dette gjør at man kan være mer kreativ når det gjelder plasseringen av dem. Andre lyskilder er ofte større og mer krevende å få plass til, og krever som regel mer plass rundt seg fordi de produserer mer varme. LED avgir ikke IR eller UV-stråler, så LED vil ikke falme bilder, maling eller andre materialer på samme måte som andre lyskilder. LED inneholder heller ikke kvikksølv.

  • GK Elektro Lillehammer AS
  • Industrigt. 31 B
  • Postboks 1199 Skurva
  • 2605 Lillehammer

Trygg Media logo